Jump to content

Добре дошли

Обмислете да се присъедините към нас!

qnkov

Рибарски възли

Recommended Posts


5 надежни риболовни възела

Предлагаме ви 5 надежни възела, които е добре да са в арсенала на всеки рибар. На пръв поглед изглеждат сложни (поне за начинаещите) и може би излишни, но с течение на времето и след практикуването им - ще се уверите, че от тях има полза.

... а и честно казано възлите могат да влязат в употреба и в много други случаи, освен при риболов!

1. ВЪЗЕЛ "КЛУП"

116_1-klup.jpg
Този възел осморка ви позволява да завържете клуп на края на основното влакно и да го закачите за повода.

2. ВЪЗЕЛ "ГРИНЕР"

116_ribolovni_vazli_-_griner.jpg
Ако искате да ловите на спининг, то е задължително да можете да връзвате възела Гринер. Винаги когато влакното трябва се привързва към ухо или ос, този възел се явява перфектния избор. Например аз използвам Гринер, за да завържа вирбел към повод от плетено влакно. При плетеняците винаги гледам първоначално (за разлика от представената схема) да прекарам влакното два пъти през ухото на вирбела. Освен това правя най-малко осем намотавания. Тези мерки предотвратяват разплитане дори и при най-гладките влакна. Гринер пасва идеално и за флуорокарбон, който е по твърд от нормалните монофилни влакна. Ако искам да завържа вирбел или примамка към повода, правя Гринер с до пет намотавания. Важно: навлажнете възела, за да се затегне добре твърдият флуорокарбон.
Двоен Гринер - съединение без закачки

Много риболовци свързват директно монофилния или флуорокарбонов повод с плетеното основно влакно. При по-дългите поводи е важно линията да минава през водачите, без да има закачки. Двойният Гринер се грижи точно за това и то в двете посоки. Възелът минава свободно през водачите както при замятане, така и при навиване на влакното. Освен това, за разлика от другите възли, този е изключително лесен за правене и без проблеми свързва влакна от различен диаметър. При тънките плетени влакна може да добавите няколко допълнителни намотавания. Двойният Гринер се връзва по същия начин като обикновения - просто в този случай правим два възела.

vuzel%20dvoen%20griner.jpg

3. ВЪЗЕЛ "ЛИДЕР"

116_ribolovni_vazli_-_lider.jpg
Чудесен за монтаж с ракета или за риболов на голямо разстояние, коничният възел способства лекото замятане. Възелът не е от лесните за връзване, но с упражнения ще овладеете техниката.

4. ВЪЗЕЛ "ПАЛОМАР"

116_ribolovni_vazli_-_palomar.jpg
Използван за връзване на основното влакно към вирбели и куки, "Паломар" е здрав и надежден възел, особено приспособен за монофилни влакна. Идеален е за връзване на кука, но без монтаж на косъм.

5. БЕЗВЪЗЛОВ ВЪЗЕЛ

116_ribolovni_vazli_-_bezvazlov.jpg
Това е предпочитаният от шаранджиите възел за връзване на поводи. И е най-лесният начин за връзване на монтаж на косъм. Много здрав възел, който е подходящ както за монофилно, така и за плетено влакно.
Съвети: 
  • Винаги наплюнчвайте възлите преди внимателно да ги затегнете. Това е важно при монофилните влакна, но е полезно и с плетените.
  • Тествайте възлите преди замятане.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Добавено като богат текст.   Променете на обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание е върнато.   Изчистете редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...